Counseling on the Use of Lime (Citrus aurantifolia) as Pharmaceutical Preparations in the Making of Mouthwash and hand Sanitizer
DOI:
https://doi.org/10.35816/abdimaspolsaka.v2i2.56Keywords:
antibacterial hand sanitiser, lime, mouthwashAbstract
Health services, including in the form of health counselling and traditional medicine, are one of the most elementary health service programs considering the level of the ratio of the population to the centre, health service units and health workers who do not meet the ideal balance, so a breakthrough and smart steps are needed in responding to this. I was counselling on the Use of Lime (Citrus aurantifolia) as a Pharmaceutical Preparation in the Making of Mouthwash (Mouthwash) and Hand Sanitizer ( Antibacterial Hand Sanitizer) with the aim of improving the degree of health in the mouth and using Lime as a hand sanitiser. The methods of these activities are identification of the target objectives of the training, tools and materials used, good communication methods that are easy to understand, visualisation, evaluation, and feedback so that it can be concluded that counselling on the use of Lime as a pharmaceutical preparation in the manufacture of Mouthwash and Hand Sanitizer is a concern for healthy living in the surrounding community for the better. Thus creating a healthy and prosperous society.
Downloads
References
Alawiyah, A. L., Karmila, A., Hajar, D. S., Pebriani, F., & Putri, N. L. F. H. (2021). Pelatihan pembuatan hand sanitizer alami dari daun sirih dan jeruk nipis di desa salamnunggal. Educivilia: Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat, 2(2), 117–126.
Asman, A., Ismiati, I., & Asman, A. (2021). Pemberdayaan Masyarakat Dalam Pembuatan Hand Sanitizer Alami Dari Daun Sirih Merah (Piper Crocatum) Dan Jeruk Nipis (Citrus Autantifolia) Sebagai Upaya Prevensi Penularan Covid-19 Di Desa Talago Sariak, Kecamatan Pariaman Timur. Edukasi Masyarakat Sehat Sejahtera (EMaSS): Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(2), 93–100.
Cahyaningtyas, F. D., Ukrima, Z. A., Nora, N., & Amaria, A. (2019). Pemanfatan ekstrak biji teratai sebagai bahan aktif antibakteri untuk pembuatan hand sanitizer. Indonesian Chemistry and Application Journal, 3(1), 7–13.
Kharismayanti, A. (2015). Uji aktivitas antibakteri minyak atsiri daun jeruk nipis (Citrus aurantifolia (Christm. & Panz.) Swingle) terhadap Porphyromonas gingivalis ATCC 33277 secara in vitro.
Kurniawati, D., & Nastiti, K. (2021). Potensi Formulasi Infusa Daun Sirih (Piper betle L), Ekstrak Kulit Jeruk Nipis (Citrus aurantifolia) dan Ekstrak Bundung (Actinoscirpus grossus) sebagai Terapi Kandidiasis. Penerbit NEM.
Ladytama, R. S., Nurhapsari, A., & Baehaqi, M. (2014). Efektivitas larutan ekstrak jeruk nipis (citrus aurantifolia) sebagai obat kumur terhadap penurunan indeks plak pada remaja usia 12-15 tahun-studi di smp nurul islami, mijen, semarang. Odonto: Dental Journal, 1(1), 39–43.
Noval, N., Nastiti, K., Nugraha, D. F., Rahmadani, R., & Alawiyah, T. (2020). Produk inovasi hand sanitizer dari akar bajakah sebagai upaya pencegahan di masa pandemi covid-19. LOGISTA-Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat, 4(2), 305–312.
Nurisman, E., Syaiful, S., Emilia, T., & Melwita, E. (2020). Edukasi Dan Pelatihan Daring (Online) Pembuatan Hand Sanitizer Berbahan Dasar Herbal Di Madrasah Aliyah Patra Mandiri Sebagai Upaya Pencegahan Penyebaran Covid-19. Applicable Innovation of Engineering and Science Research (AVoER), 54–62.
Pratiwi, D., Suswati, I., & Abdullah, M. (2017). Efek Anti Bakteri Ekstrak Kulit Jeruk Nipis (Citrus Aurantifolia) Terhadap Salmonella Typhi Secara In Vitro. Saintika Medika, 9(2), 110. https://doi.org/10.22219/sm.v9i2.4139
Romas, A. N., Suprapto, Asmi, A. S., Musiana, Ramli, Pratiwi, R. D., Tenriawi, W., Fahrezi, C., & Putra, R. S. P. (2023). Kebijakan Kesehatan. Global Eksekutif Teknologi. https://books.google.co.id/books?id=AAavEAAAQBAJ&printsec=frontcover&hl=id#v=onepage&q&f=false
Sari, N. W., Sutarto, N. R. S. T., Tiyana, N. A., Utami, O. C., Paramita, R. D., Silviani, Y., & Tirana, R. I. (2021). Pemberdayaan Masyarakat Baki Pandeyan Dalam Pembuatan Hand Sanitizer Alami Berbahan Dasar Lidah Buaya (Aloe Vera) Dan Jeruk Nipis (Citrus Aurantifolia S.) Sebagai Upaya Pencegahan Covid-19. Seminar Nasional Hasil Penelitian Dan Pengabdian Kepada Masyarakat, 2, 359–370.
Sinanto, R. A., & Djannah, S. N. (2020). Efektivitas Cuci Tangan Menggunakan Sabun Sebagai Upaya Pencegahan Infeksi : Tinjauan Literatur. Jurnal Kesehatan Karya Husada, 8(2), 19–33. https://doi.org/10.36577/jkkh.v8i2.403
Stiawan, Y. A. (2022). Analisis Komponen Minyak Atsiri dari Kulit Buah Jeruk Nipis (Citrus aurantifolia) dan Jeruk Purut (Citrus hystrix) Berdasarkan Ketinggian Lokasi Tumbuh Menggunakan GC-MS. Universitas Islam Negeri Ar-Raniry.
Utami, D. (2021). Formulasi Dan Evaluasi Pencuci Mulut (Mouthwash) Ekstrak Daun Jeruk Nipis (Citrus Aurantifolia). Poltekkes Tanjungkarang.
Wulandari, I. (2022). Mikroenkapsulasi Minyak Atsiri Daun Jeruk Nipis (Citrus Aurantifolia) Menggunakan Penyalut Maltodekstrin dan Kitosan Dengan Proses Freeze Drying Sebagai Antibakteri Pseudomonas Aeruginosa. Universitas Islam Indonesia.
Yuliana, E. R., Sari, M. P., & Febriyanti, R. (2021). Formulasi Dan Uji Stabilitas Fisik Lulur Tradisional Dari Pemanfaatan Limbah Kulit Jeruk Nipis (Citrus aurantifolia) Dan Ampas Kopi (Coffea sp.). Politeknik Harapan Bersama Tegal
Additional Files
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Abdimas Polsaka

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.